Obavijest

ODRŽAN 24. (IZBORNI) SABOR „UĐFKGV IZ ZAGREBA“

24. IZBORNI SABOR „UDRUGE ĐAKA FRANJEVAČKE KLASIČNE GIMNAZIJE VISOKO IZ ZAGREBA“ ODRŽAN JE 23. LISTOPADA 2021. GODINE U SESVETSKOJ SOPNICI, SESVETE/ZAGREB

Iako je vrijeme pandemije, corona virusa, već skoro dvije godine prisutna i u našoj zemlji, kao i diljem svijeta, u skladu sa Zakonom o udrugama u RH, uspjeli smo organizirati i ove godine održali 24. Sabor „Udruge đaka Franjevačke klasične gimnazije Visoko iz Zagreba“, 23. listopada 2021. godine u Franjevačkom samostanu Sv. Ilije u Sesvetskoj Sopnici. Pa premda nam okolnosti nisu išle na ruku jer su članovi Udruge bili sputani raznim ograničenjima, potrebnim testiranjima, cijepljenjima i nejasnim uputama, neki i bolešću, ipak se okupilo preko tridesetak članova. Tako je, Bogu hvala, uz entuzijazam, ljubav prema našoj Klasičnoj visočkoj gimnaziji i prema kolegama koje su željeli sresti i vidjeti, održan u radnom, konstruktivnom i veselom ozračju.

Pristigli su i brojni pismeni pozdravi i želje za uspjeh Sabora kao i isprike zbog nemogućnosti dolaska i spriječenošću iz osobnih ili objektivnih razloga.

U ime provincije Bosne Srebrene, prisutne je pozdravio definitor i gvardijan, fra Zdravko Dadić, kao domaćin i kao izaslanik provincijala, fra Joze Marinčića,.

U ime Franjevačke klasične gimnazije iz Visokog, prisutne je pozdravio ravnatelj, fra Ivan Nujić.

A u ime Hercegovačke Franjevačke provincije, nazočne je pozdravio dr. sc. prof. fra Iko Skoko, koji je održao i „Duhovnu notu“, predavanje, s naslovom „Franjevačko poslanje u djelima Ive Andrića“, navodeći mnoge primjere opisanih fratara i događaja iz turskih vremena i austro-ugarskih, koje je zapisao u svojim djelima.

Rad Sabora, svojim pjevanjem i sviranjem, oplemenio je vokalno-instrumentalni sastav „RIM“, na čelu sa skladateljem, glazbenikom, novinarom i urednikom, gosp. Slavkom Nedićem, prigodnim pjesmama.

S radom Udruge u protekloj godini iznio je i sudionike Sabora upoznao tajnik Udruge, gosp. Vinko Bakula. Rad Predsjedništva i Udruge u proteklom četverogodišnjem mandatu, kao i s budućim ciljevima i problemima s kojima se Udruga suočavala, predstavio predsjednik, gosp. Mato Topić. Izvješće o financijskoj situaciji Udruge izložio je rizničar, gosp. Nenad Marijan. A predsjednik Nadzornog odbora, gosp. Vinko Hrkać, podnio je izvješće s konstatacijom da na rad i poslovanje Udruge nema prigovora.

Sva izvješća su na Saboru prihvaćena jednoglasno.

Raduje nas učlanjivanje novih članova i bivših đaka Franjevačke klasične gimnazije iz Visokog, koji su na studiju u Zagrebu i njihov dolazak na Sabor, kao i dolazak mlađih članova koji su već završili studije, osnovali obitelji i uključili se u rad Udruge. Dok nam je žao što zbog bilo kojih okolnosti nisu došli ili nisu mogli doći starije kolege na ovaj, nama radosni i dragi susret.

Pošto je istekao četverogodišnji mandat dosadašnjim Tijelima Udruge, izabrano je novo vodstvo “Udruge đaka Franjevačke klasične gimnazije Visoko iz Zagreba“.

U novo Predsjedništvo Udruge izabrani su članovi: 1. Vine Mihaljević, 2. Mato Pelivan, 3. Vinko Bakula, 4. Radoslav Budeš, 5. Vinko Hrkać, 6. Nenad Marijan, 7. Leonardo Jolić, 8. Stipo Bešker i 9. Ivica Pavlić.

Za predsjednika Predsjedništva, članovi su izabrali gosp. Vinka Hrkaća, kojega je Sabor potvrdio i kao novoga predsjednika Udruge.

Za tajnika Udruge izabran je Anto Franjičević.

Za rizničara Udruge izabran je Ivan Brkičić.

U Nadzorni odbor ušli su i potvrđeni: 1. Milan Herceg, 2. Slavko Harni i 3. Mato Topić. Za predsjednika Nadzornog odbora imenovan je Mato Topić.

U Sud časti izabrani su: 1. Stanko Mikulić, 2. Adam Filipović i 3. Stanko Komšo. Za predsjednika Suda časti imenovn je Stanko Miklulić.

Sva tijela i članovi tijela Udruge izabrani su, prema Statutu Udruge, na 4-godiišnji mandat, koji im počinje teći s danom izbora, 23. listopada 2021. godine.

Nakon izbora novih Tijela Udruge, novi predsjednik Udruge đaka Franjevačke klasične gimnazije Visoko iz Zagreba, gosp. Vinko Hrkać, zahvalio se na izboru i povjerenju u svoje osobno ime i u ime svih novoizabranih članova Tijela Udruge. U svome prvome nastupu i govoru pozvao je i zamolio na veći angažman svih članova Udruge, rekao da je zadatak novoga vodstva vratiti entuzijazam među članove Udruge kako bi bio i veći angažman istih, a u govoru je iznio sažeto i program rada, vjerujući upravo u veću angažiranost članstva Udruge kroz spomenuti entuzijazam.

Na kraju, zahvaljujemo svim članovima na potpori, molitvi, angažmanu i podršci u dosadašnjem sudjelovanju u radu i ostvarivanju ciljeva Udruge i na pomoći i organizaciji ovoga 24. izbornog Sabora.

Posebna zahvala ide našim domaćinima, fratrima u Sesvetskoj Sopnici, u samostanu Sv. Ilije, na čelu s definitorom i gvardijanom, fra Zdravkom Dadićem i vikaru samostana Sv. Ilije te župnom vikaru, fra Stipi Karajici, zbog njihove otvorenosti Udruzi i zbog nesebičnog zalaganja za ostvarivanje ciljeva Udruge, kao i za obilat ručak kojim su počastili sve sudionike Sabora.

Predsjedništvo Udruge đaka

Franjevačke klasične gimnazije – Visoko

Mato Topić, predsjednik