Dan otvorenih vrata Nove nade

Ravnatelj Centra, Ivan Bagarić, zahvalio je predstavnicima Udruge i FMC Svjetlo riječi na doniranom iznosu i predstavio rad Centra od njegovih početaka te iznio poteškoće s kojim se susreću.

Treći dan mjeseca prosinca obilježava se kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Taj dan se već niz godina u Centru za odgoj i obrazovanje djece i mladeži s poteškoćama u razvoju Nova nada iz Kovača pokraj Tomislavgrada organizira Dan otvorenih vrata, a tako je bilo i 3. prosinca ove godine. Cilj obilježavanja ovog dana a samim tim i organiziranja dana otvorenih vrata je osvještavanje ljudi o potrebama i mogućnostima osoba s invaliditetom te poticaj za ostvarivanje njihovih prava u današnjem društvu.


U centru Nova nada taj su dan otvorena vrata za sve posjetitelje koji se žele upoznati s radom njihovog centra, upoznati njihove korisnike i družiti se s njima. U tom duhu je održana radionica na kojoj su posjetitelji mogli s korisnicima Centra izrađivati božićne ukrase da bi shvatili da oni imaju brojne potencijale. Kako bi to i pokazali, napravili su kolač i palačinke koje su dijelili posjetiteljima, izveli su predstavu i otpjevali pjesmu.”Sve ovo se radi kako bi se razvio senzibilitet prema djeci s poteškoćama u razvoju”, rekla je Silvija Jurić koja radi kao psiholog u ovoj ustanovi.

Dan otvorenih vrata u centu Nova nada su došli podržati predstavnici lokalne vlasti ali i brojni drugi posjetitelji. Bili su prisutni predstavnici škola u Tomislavgradu i Prisoju, dječjeg vrtića, staračkog doma, Doma zdravlja te predstavnici Općine i skupštine Herceg-bosanske županije. Među brojnim posjetiteljima su bili i predstavnici Udruge bivših đaka Franjevačke klasične gimnazije Visoko iz Zagreba, Vine Mihaljević i Leonard Jolić te ravnatelj Franjevačkog medijskog centra Svjetlo riječiSarajevo fra Janko Ćuro koji su Centru predali iznos od 5.000 KM. Dio ovog iznosa je prihod od prodanih ulaznica na koncertnoj promociji “Pjesma nad pjesmama” održanoj 4. listopada u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, a dio iz fonda “Kap dobrote” Svjetla riječi.


Ravnatelj Centra, Ivan Bagarić, zahvalio je predstavnicima Udruge i FMC Svjetlo riječi na doniranom iznosu i predstavio rad Centra od njegovih početaka te iznio poteškoće s kojim se susreću.

Vine Mihaljević, predsjednik Udruge bivših đaka FKG, upoznao je predstavnike Centra s radom Udruge, a posebno je istaknuo njen humanitarni rad u koji spada i projekt izdavanja i promocije albuma franjevačke duhovne glazbe “Pjesma nad pjesmama” čiji rezultat je i ova pomoć Centru. “Ovaj skromni dar je dar velikog srca i franjevaca i članova Udruge”, rekao je Vine i iskoristio priliku da čestita  petu obljetnicu postojanja Centra. Naglasio je važnost njihovog rada na razvoju društvene solidarnosti te prihvaćanju djece i mladeži s poteškoćama u razvoju kao dijela društva koji nam ne trebaju i ne smiju biti teret nego blagoslov.

Leonardo Jolić, član Udruge, istaknuo je kako je ovo tek početak realizacije projekta “Pjesma nad pjesmama” te da planiraju organizirati koncertnu promociju albuma u cijeloj Europi. Dio prikupljenih sredstava će biti namijenjen Novoj nadi, a dio za školovanje siromašnih đaka i studenata. Kao motiv za pomoć Centru, navodi volonterizam i inicijativu zaposlenih koji su ga oduševili.

Fra Janko Ćuro, ravnatelj FMC Svjetlo riječi, je rekao kako mu je neizmjerno drago da Svjetlo riječisudjeluje u pomoći Centru te kako vjeruje da je ovo samo početak. “Naš fond se zove Kap dobrote, ali to je posebna ljubav koju uvijek rado dijelimo s drugima”, rekao je i dodao kako će FMC Svjetlo riječi pratiti rad Centra i kroz reviju Svjetlo riječi i kroz emisiju Bosna Srebrena jer, kako kaže, ovaj plemenit rad djelatnika Centra zaslužuje da za njega čuje što veći broj čitatelja i slušatelja.

 

Izvor: www.svjetlorijeci.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *