Dr. fra Mihovil Sučić

Znanstveno-stručni skup i prigodna izložba medecinskih   instrumenata i medecinske literature, u povodu 140. obljetnice smrti dr. Mihovila Sučića

Udruga Fkg Visoko organizirala je 8. prosinca 2005. u dvorani „Čačković“ (Medecinski fakultet – Zagreb) Znanstveno-stručni skup, kao  i prigodnu izložbu medecinskih instrumenata i medecinske literature, u povodu 140. obljetnice smrti dr. Mihovila Sučića.

Dr. fra Mihovil Sučić, svećenik, liječnik i kirurg

Rodio se u Livnu 1820. Teologiju završio 1845. god. u Veneciji. Uz posebne dozvole Svete Stolice završio je medicinu i kirurgiju na svučilištu u Padovi 1851. godine. Prije povratka u Bosnu dobio je dopuštenje od Svete Stolice da se može baviti liječničkim zanimanjem uz uputu da sve to mora raditi besplatno.Jedan je od prvih kirurga u Bosni i Hercegovini. Desetak godina živio je u Fojnici i kao liječnik djelovao po srednjoj Bosni. Od godine 1860.-1864. ponovno je u Italiji. Poslije toga dolazi u Samostan Goricu u Livnu. Pomažući pri porodu jednoj muslimanskoj ženi u Šuici, vraćajući se kući prehladio se i preminuo 3. ožujka 1865. Pokopan je na goričkom groblju. U Muzeju na Gorici čuva se fra Mijina ostavština od izuzetne kulturne vrijednosti. Tu su njegova stručne knjige: preko stotinu svezaka sve iz prve polovice 19. stoljeća, ljekarnička vaga, kirurški i zubarski instrumenti i drugo. Danas se po njemu zove Županijska bolnica u Livnu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *